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Male Sailors are authorized to wear earrings while in a leave or liberty status when 
wearing civilian clothes on and off military installations and when using government 
transportation, unless prohibited by proper authority.  Earrings are not authorized when 
wearing civilian clothing while performing official duties. 

Male Hair Grooming 

FAQ 
Q: Are gauge style holes for earrings allowed? 

A: No. NAVPERS 15665J Uniforms Regulations Article 2201.8 addresses body mutilation, 
which is prohibited.  Examples of mutilation include, but are not limited to: a split or 
forked tongue; foreign objects inserted under the skin to create a design or pattern; 
enlarged or stretched out holes in ears (other than a normal piercing); intentional 
scarring on neck, face, or scalp; or intentional burns creating a design or pattern. 

Male Sailors hair grooming standards are expanded to include bald, flat 
tops, faded and high and tight hairstyles.  Hairstyles may also have 
squared or rounded gradual tapers in the back of the head.  When 
sideburns are worn, the hair length of the sideburns will not exceed the 
hair length where it intersects with the haircut.  Overall sideburn length 
limits remain unchanged and sideburns are not authorized with bald 
hairstyles. 

FAQ 
Q: Why did the new NAVADMIN address bald hairstyles for men? I 
thought this was always acceptable. 

A: Prior to the release of NAVADMIN 183/21, the Navy’s grooming 
standards did not authorize males to wear bald hairstyles except for 
naturally balding men nor flat tops or high and tight faded hairstyles. 

      Earrings for Male Sailors 
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Female Hair Grooming 
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Female hair grooming standards are expanded to authorize very short length hairstyles that 
show the scalp.  Overall, very short length hairstyles will not exceed two inches in bulk and 
four inches in length anywhere on the head.  Very short length hairstyles may also include a 
taper at the back and side of the head and one straight fore and aft hard part.  The lower 
edge of tapers may be rounded, squared or shapeless.  Tapers will extend from the lower 
hairline at the back and side of the head upward to facilitate gradual blending with longer 
hair lengths.  Hard parts are optional and will not exceed four inches in length and one-
eighth of an inch in width.  One hard part may be edged, shaved or clipped on the left or 
right side of the head, positioned above the temple, but no higher than the approximate 
area where the top and side of the head meet.  Bald hairstyles (razor cut or shaved short) 
remain unauthorized except in the case of medically prescribed treatments and required 
care. 

Male Sailors with an approved modified shaving regimen in line with BUPERSINST 1000.22 
or an approved religious accommodation to wear a beard in line with BUPERSINST 1730.11 
are authorized to optionally edge (outline or shape) the outer edges of their beards on the 
face and neck.  Edging, outlining or shaping of beards is defined as the light clipping or 
trimming of hair at the very outer edges of the beard to give a shaped appearance.  If 
irritation, discomfort or skin outbreak occurs, immediately discontinue edging/outlining the 
beard. 

Medical and Religious Waivered Beards 

FAQ 
Q: In regards to very short hairstyles for females, the length of hair cannot be longer than 
four inches.  Does this mean that a female cannot grow her hair longer than four inches 
after having a very short hairstyle? 

A: Article 2201.1.b(6) of NAVPERS 1566J USN Uniform Regulations states “Very short length 
hairstyles will not exceed two inches in bulk and four inches in length anywhere on the 
head.  Very short length hairstyles may also include a taper at the back and side of the 
head and one straight fore and aft hard part.”  Basically, if you have a tapered style cut or a 
hard part, your hair length cannot be more than four inches. 
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FAQ 
Q:  When do the new rules for glasses and sunglasses go into effect? 
A:  60 days from the release of NAVADMIN 183/21 i.e. 30 October, 2021. 
 
Q:  Can the frames of my eyeglasses be multiple colors?  
A:  From Uniform Regulations, NAVPERS 15665J Article 2101.3.d "Frame colors may consist of a combination of two 
authorized colors to include framing that holds the lens in place." 

Sunglasses 

Authorized prescription eyeglasses and frames worn in 
uniform must be silver/gray, black, brown, navy blue, 
gold or clear/translucent.  The frame around the lens can 
be of a different but authorized color.  Frame color can 
also consist of a combination of two authorized colors. 
Prescription glasses with transitional lenses are 
authorized except in military formations.  When medically 
prescribed, other tints are authorized when documented 
and medically prescribed by the proper military medical 
care provider.  Retainer straps may also be worn for 
foreign object debris (FOD) prevention only and will be 
black in color and worn snugly against the head.  When 
not in use, eyeglasses will not be worn on top of the head 
or hanging around or off the neck.  Sailors on deployment 
on the date of this message will have up to 60 days upon 
returning to homeport to comply with this policy. 

Effective 30 October, 2021.  Authorized sunglasses worn 
with the uniform must have solid color frames that may 
be silver/gray, black, navy blue, brown, tan, gold or 
green.  The frame around the lens can be of a different 
but authorized color. Lenses will be non-mirrored, black, 
brown, dark green or dark grey.  Sunglasses may have 
small logos on the frame and/or lens.  Retainer straps 
may also be worn for FOD prevention only and will be 
black in color and worn snugly against the head.  When 
not in use, sunglasses will not be worn on top of the head 
or hanging around or off the neck.  Sailors on deployment 
on the date of this message will have up to 60 days upon 
returning to homeport to comply with this policy. 
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FAQ 
Q:  Who decides that a Sailor is authorized to wear a head covering? 
A:  Authorization to wear medical head coverings require medical documentation and prescription by 
the appropriate military healthcare providers. 

Medically-Prescribed Head Coverings 
Male and female Sailors undergoing medically-prescribed health treatment or care that 
results in a drastic loss of hair, or the scalp becomes too sensitive to wear wigs/hair 
pieces, military covers, protective head gear or equipment are authorized to wear fabric 
head coverings (solid colors of black, khaki/tan, navy blue or white).  Medically 
prescribed head coverings will match the color of the military cover prescribed for wear 
with the uniform being worn.  The need to wear fabric head coverings must be medically 
documented and prescribed by appropriate military healthcare providers. 

  Bracelets, Wristwatches, Smartwatches, and Fitness Trackers 

Wristwatch wear in uniform is expanded to include smartwatches and fitness 
trackers.  Only one wristwatch/smartwatch and one fitness tracker can be 
worn simultaneously and each on a different wrist.  When wearing a bracelet, 
a wristwatch/smartwatch or fitness tracker is not authorized on the same 
wrist as the bracelet.  Authorized wristwatches/smartwatches and fitness 
tracker colors when wearing a Navy uniform include solid black, brown, dark 
green, grey, navy blue, tan, white, copper, gold (metal), silver (metal) and 
gold/silver combination (metal) only.  Smartwatches and fitness trackers are 
subject to applicable security regulations.  Bracelets worn while in uniform 
may consist of natural metals or fabricated materials (e.g., plastic, wood, 
silicone or stone) and may be solid black, brown, dark green, grey, navy blue, 
tan, white, copper, gold and silver only. 
 

FAQ 
Q:  I was told that only E-7 and above can wear gold watches. Is this true? 
A:  No. Watch colors listed in NAVPERS 15665J Article 2201.6.f apply to all 
Sailors regardless of rank. 
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Sailors whose legal names contain accents are authorized to include and display those 
accents in the name tags, name patches or name tapes while wearing a uniform. 

FAQ 
Q: The new NAVADMIN states that accents on nametapes are now authorized.  Does that 
include hyphens? 
A: Yes. Hyphens are included with the addition of accents to name tags, name patches, 
and name tapes in uniform. 

Sailors may optionally wear one or two shoulder patches when wearing the NWU Type II/III. 
When wearing one or two shoulder patches, the Reverse U.S. Flag patch will be worn on the 
right shoulder pocket flap.  Patches worn on the left pocket flap will be an authorized 
shoulder patch (Command/Unit Logos or Don't Tread on Me).  Shoulder patches remain 
optional for personal purchase and wear with the NWU Type II/III.  Command mandated 
shoulder patches will be procured and issued by the command directing its wear.  NWU 
shoulder patches may be either laser cut or of embroidered construction. 
 

FAQ 
 
Q: Are “green, olive, and tan” the only authorized colors to be used in the design of 
command patches, or can additional and/or “complimentary” colors, i.e. “red, yellow, gold, 
blue, etc” also be included in the design?  
A: Authorized colors for the Command/Unit shoulder patch include green, olive, tan and 
black.  Navy Uniform Regulations NAVPERS 15665J, Article 3603.4a states “Patches will 
consist of subdued matching colors and NWU pattern less black pixels of the NWU worn 
(that is, the Camouflage fabric will only contain green, olive, and tan coloring).”  Colors not 
specifically mentioned are not authorized. 

NWU II/III Shoulder Patches 
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FAQ 
Q: How do I measure heel height on my pumps? 
 
A: Measure from the bottom of the heel to where it connects to the shoe.  Navy Uniform Regulations NAVPERS 15665J, 
Article 3501.54.b states heels will be 5/8 inch to 3 inches.   

Authorized male swimwear when conducting physical training or the semi-annual Physical 
Readiness Test is expanded to include performance/competition swimwear. 
 

FAQ 
 
Q: What article covers performance/competition swimwear? 
 
A: Uniform Regulations, NAVPERS 15665J Article 3601.9 covers performance/competition 
swimwear. 

  Female Dress Shoes (Pumps) 

The authorized maximum heel height for female dress shoes (pumps) is increased 
from two and 5/8 inches to three inches.  Three inch heels are considered the 
maximum heel height worn in professional work or business environments.  
Commercially procured shoes are authorized provided they conform to the 
guidelines specified in NAVPERS 15665J, U.S. Navy Uniform Regulations for 

     

Male Swimwear 
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The requirement to wear a cover while in uniform when entering, exiting and 
driving on military installations in a POV is rescinded.  As a military courtesy, 
covers should be worn by the driver of a POV when entering a military 
installation if required to return a salute.  Covers will remain worn when in 
uniform while transiting in military or government vehicles unless impractical 
for safety or security reasons. 

FAQ 
Q: It seems that officers are required to wear their cover while in a POV 
every time they enter a military installation.  Is there a situation that an 
officer would not have to wear their cover entering a military installation? 
 
A: An officer would not have to wear a cover if the gate guard were a 
civilian, as they would not be saluting. 

Authorization to wear the incumbent Command Insignia has been extended to 
include all eligible officers.  This policy change authorizes eligible flag officers to 
wear the appropriate Command Insignia in the incumbent position on Navy 
uniforms.  Only one incumbent Command Insignia may be worn on the 
uniform.  
 

FAQ 
 
Q: Is there a situation where an officer could wear a Command-at-Sea insignia 
at the same time as a command Ashore/Project Manager insignia? 
 
A: No. Navy Uniform Regulations NAVPERS 15665J, Article 5201.b states “Only 
one incumbent command insignia may be worn.” 

Command Insignia 
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The optional wear of two ID badges is approved for all eligible Sailors.  Dual ID badge wear is authorized on all Service, Service 
Dress, Full Dress and Dinner/Formal Dress uniforms. 
 
(1) Manner of wear for men.  On uniforms with pocket flaps, center one badge on each pocket between the lower point of the 

flap and bottom of the pocket, midway between the sides.  On pockets without flaps, center one badge on each pocket.  On 
Full Dress Uniforms, center the ID badge on the right in a position corresponding to the level of the ID badge on the left.  On 
Dinner/Formal Dress Uniforms, Sailors may place two ID badges on the right breast area of the uniform, so that the badges 
are upright and the bottom of the badges are aligned with the top of the lowest row of miniature medals, place a one-
eighth to one-fourth of an inch gap between the badges.   
 

(2) Manner of wear for women.  To provide equal visibility of ID badges worn on female uniforms, ID badges will be worn on 
the right side of the uniform.  On pockets with flaps, center ID badges next to each other, horizontally, one-fourth of an inch 
above the right pocket or one-fourth of an inch above the name tag or ribbons (for Full Dress).  For uniforms without 
pockets or pocket flaps, place the ID badges in the same relative location as in the manner of wear of uniforms with pocket 
flaps.  If maximum visibility is not achieved when placing the ID badges above the pocket, female Sailors may optionally 
wear two ID badges one-fourth inch below the top of the pocket or same relative area corresponding to uniforms without 
pockets.  On Dinner/Formal Dress Uniforms, Sailors may place two ID badges on the right breast area of the uniform, so 
that the badges are upright and the bottom of the badges are aligned with the top of the lowest row of miniature medals, 
place a one-eighth to one-fourth of an inch gap between the badges. 
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